De illusie van een defensieve portfolio

deadeyes
4 min readSep 22, 2021

Vandaag las ik een zoveelste artikel, over raad voor de beginnende belegger.
Alweer kwam er iemand een zelfde fout gedichtje afsteken (duidelijk pro-bank industrie), waarbij vooral defensieve posities en een gediversifieërde portfolio werd aangeraden.
Wel, da’s een illusie, in mijn opinie. (en neen, ik ben geen financieel expert, ik ben een stemmetje op het internet die zich niet opwerpt als journalist om bank-PR te slijten:)
Origineel artikel waar ik op reageer: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/21/voor-het-eerst-je-geld-beleggen-ga-aan-de-slag-met-deze-tips/
(het erge is ook, dat hij compleet bitcoin wegzet, wat natuurlijk eigen is aan mensen die PR van banken komen herhalen in de media, en bovendien al 11 jaar de boot missen maar nog steeds Jan met de Pet naar bankportfolio’s willen lokken)

Een defensieve positie is een garantie op verlies, of op z’n minst een zeer lichte, ondermaatse vooruitgang.
In mijn opinie, kan je dan (wanneer u toch zo vreselijk tegen risico bent) beter je spaarboekje houden en tenminste weten hoeveel euro je hebt na een crisis.
Een defensieve portfolio, en vooral defensieve fondsen, zijn de cash-cow van de banken aangezien het verkoopsargument vooral inspeelt op de angst bij compleet onwetende beleggers.
De positieve kant die ze hier steeds belichten is dat je dan “minder verlies” bij een crisis. Da’s ook niet waar, een defensieve portfolio zal redelijk stand houden, maar evenzeer verlies maken. De bond-markt is hier een mooi voorbeeld van, en het is twijfelachtig of dat nog ooit zal opveren, gezien het vertrouwen in de landen die ze uitgeven niet echt stijgt.
Die verkoopsargumenten zijn zo versleten, dat het mij enorm irriteert om dit soort bank-onzin te blijven lezen op sites als VRT.

De offensieve portfolio kan echter in beide richtingen werken. Een bull markt, zowel als een bear-markt,… je kan in beide gevallen, met een minimum aan durf en opvolging, omschakelen zodra de echte onderliggende conjunctuur omkeert.
Meestal doet men echter alsof een defensieve portfolio tegen een bear markt bestand is, en een offensive niet. Men doet ook in zulke artikels alsof je daar aan vastgekluisterd zit. Neen, je kan bij bepaalde problemen (financiële crisis 2009, Corona-uitbraak…) gewoon switchen indien nodig. Terwijl de defensieve beleggers die al niet veel winst raapten tijdens de goede tijden, nog eens mee dalen ook en meestal uit schrik ook niet durven switchen naar offensive op zulk moment, wat ze beter zouden doen misschien.

Face it,… de markt IS offensief van nature.
Wanneer je daar niet mee mee doet, doe dat dan ook niet met een defensieve of over gediversifieerde portfolio.
Een diverse portfolio gaat je nooit helpen, aangezien je zowel winnaars, als verliezers hebt, en je eigenlijk toegeeft niet te weten waarmee je bezig bent.
Pik er sectoren of bedrijven uit waar je echt iets over weet, en waar je vooral in gelooft voor de toekomst, die agressief en winstgevend zijn. En focus daar op.
IEmand die defensief investeert, gaat op zeer lange termijn er wel goed uit komen misschien, dat wel… maar dan ben je 20 jaar verder.
Iemand die offensief investeert, gaat zeer zeer snel vooruit, en kan op tijd z’n verliezen inkasseren, en stapt voort.

De illusie die de banken via de media blijven voorspiegelen van een mooie, makkelijke, diverse en defensieve portfolio is eigenlijk een leugen. Een leugen waar Jan met de Pet opnieuw wordt voorgelogen en bestolen waar ze bij staan.

Doe zelf de test (zonder risico) en maak op finance.yahoo.com een virtuele porfolio aan.

Maak er één met de defensieve funds of portfolio’s van onze banken in (KBC, ING,…) deze zijn online makkelijk te vinden en gaan meestal gebaard met een zeer diverse waaier aan onderliggende waardes. (links: https://www.kbc.be/particulieren/nl/proces/beleggen/fondsenzoeker.html )

Maak er een tweede aan met 3 bedrijven die je winstgevend en interessant genoeg acht de komende 5 jaar (Amazon, Google, Tesla, Apple, Microsoft, Coca-cola, Colgate, Mc Donald’s, Facebook, General Mills, … noem maar op, kies er zelf 3 uit waar je ook echt in gelooft dat ze de komende jaren goed gaan boeren, om welke reden dan ook).

En maak dan een derde portfolio met een zeer zeer agressieve waaien van ETFs (automatisatie, robotica, bitcoin, chips, hardware, fintech…)
https://www.ucits-etfs.com/asset-classes-etfs/

Voor de grap, kan je een vierde portfolio maken met 5 belgische firma’s in de BEL20.

Kijk hoe deze portfolio’s het doen na een tijd, en leer.

Op deze manier leer je, gratis een heleboel bij, meer dan dat je ooit leert van een bankier of “financieel” journalist die op Radio 2 de mensen diverse portfolio’s komt verpatsen in naam van de banken.

PS: Ewald Pironet zet in z’n artikeltje voor Radio 2, bitcoin weg als gokken in een casino… wat echt totaal ongenuanceerd is, en bewijst dat de man al meer dan 11 jaar de boot mist op een innovatie (of je er nu voor of tegen bent, je kan niet ontkennen dat het al +11 jaar draait, werkt en uitbreidt). Naar zulke mensen luisteren voor je beleggingsstrategie is een garantie voor een slechte afloop. Komt daarbij dat hij voor “De Tijd” schrijft, een krantje dat al 20 keer de dood van bitcoin verklaard heeft, en intussen uitblinkt in de grootste onzin uitkramen om hun bankvrienden te beschermen met hun 2% fondsjes.

deadeyes

--

--

deadeyes

Ik schrijf kortverhalen, technische info, verhalen en opinies over economie, maatschappij en leven in Antwerpen.