Vandaag zien we andermaal een voorbeeld van korte termijn denken, deze keer bij BPost, die nooit voorzien was op een grote toename van pakjes in hun distributienetwerk. Ze vroegen dan ook aan mensen om hun pakjes bij afhaalpunten te gaan ophalen (afhaalpunten die vaak gesloten zijn, of op een andere manier ontoegankelijk … of Sovjet-wachtrijen hebben voor de deur).
Niet enkel Bpost, maar heel ons consumptie-en-distributiemodel moet denk ik dringend herzien worden.
Veel hangt ook samen met onze falende, en korte-termijn ruimtelijke ordening, die steeds op de leest geschoeid was van de gezapige randgemeente-mensen met twee auto’s voor de deur en een perfect groen gazonnetje in hun ongebruikte voortuin. Hier schreef ik al over enkele jaren terug, waar we eerder een opruiming van gevel tot gevel kunnen beginnen doen in de meeste wijken om openbare plek terug nut te geven. (parken, parking, fietsenstalling, distributiepunten, speeltuin, noem maar op… alles is nuttiger dan een stomme voortuin).
Stappen naar een nieuwe wijk.
Hoewel we in de 21ste eeuw zitten, is de visie veelal blijven hangen in de 19de eeuwse links-rechts tegenstellingen, waarbij de meeste politici niet echt vooruit mogen of kunnen plannen. Het kan dan ook niet verwonderen dat zelfs iets simpels als een netwerk voor laadpalen of de manier dat mensen goederen krijgen geleverd, allemaal op een to-do lijst staan die er nooit gaat doorkomen met deze trage slakken.
Ik pleit heel concreet voor de oprichting van een nieuwe politieke stroming ‘Partij voor Modernisering’ ofzo, waarbij de nadruk moet liggen op vooruit denken, in plaats van met vlaggetjes uit de 14de eeuw te staan zwaaien en haat tot een verdienmodel te maken voor omhooggevallen advocaten.
De stappen zijn als volgt:
1- geef toe aan de bevolking dat ze in een plan-economie leven. De resources en de monetaire mechanismes zijn nu eenmaal in handen van dezelfde 100 à 200 man. Graan, staal, koper, lopen samen met de grootste productie-capaciteit en het macro economisch ‘minen’ van onze data. Geef gewoon toe dat de plan-economie alles regelt, en dat daar bovenop een flinterdun fake laagje ligt van niche-markten (die nog vrij hard echte marktregels volgen) en de grote capaciteit waarbij zogenaamde vrije keuze en vrije markt wordt gesimuleerd. (Pepsi of Coca cola? McDonald’s of Burger King? Amazon of lokale Albert Heiyn supermarkt?)
Deze opperlaag is een mooi toneeltje, dat sinds 1950–60 een goeie opbouw had, tot het in 1986 à 1994 barstte en we overal de “liberalisering” plaats zagen vinden die ons niets anders bracht dan een bij-print economie en consumerisme. Of u daar voor of tegen bent, maakt ook niet meer uit, het is er en het zal er blijven, of u nu op communisten, liberalen, socialisten of fascisten stemt.
2 — Na het toegeven, kan je ook meer eerlijk en openlijk een grote reorganisatie beginnen met je distributieketen. Dat gaat van elektriciteit tot appels, van restaurants tot je smartphone… alles kan je herleiden tot een eenvoudig process waarbij productie opgestart wordt door een vooraf aangemaakte vraag (marketing, PR) die dan weer samen hangt met wat je kan afleveren. (De tijd dat men een product maakte waarvan men niet op voorhand wist of het wel ging slagen, is stilaan voorbij, op enkele ongelukkige momenten na. Wanneer men u volgend jaar een jas met manchtknopen wil laten dragen, dan zal ment gedaan krijgen… de productie start voor de “vraag”.)
De klassieke supply and demand is dus voorbij, maar de distributie is nog steeds in de jaren’70 blijven steken. Filialen, winkels, dealerships, en alle “tussenvoegsels” (immo-makelaars, schoenverkopers, auto-verkopers…) al deze mensen zijn per definitie overbodig geworden, maar staan nog op het toneel.
Ze draaien nog even mee, tot de 100 man die de resources in handen heeft effectief genoeg steun en draagkracht heeft om ze technologisch te vervangen.
Wees eerlijk, en vindt hier een oplossing voor, speel niet met deze mensen hun toekomst maar zeg hen gewoon eerlijk dat hun enige taken zullen zijn: consumeren (desnoods met gegeven credits/tokens) en jezelf bezig houden (lees: niet revolteren).
3- De derde pijler, daar is eigenlijk nog het meeste fysieke werk te doen, en dan komen we terug bij de archaïsche B-post structuren.
De dagelijkse boodschappen zullen moeten geleverd worden bij de mensen thuis. Behalve de overbodige import of te vervuilende impactvolle goederen, of zaken die niet meer in het plan-economie model passen.
Het huidige systeem, waar onderbetaalde mensen van straat tot straat rijden in auto’s en vrachtwagens om eigenlijk de last mile te gaan bedienen met bakjes van een paar front-end, is niet vol te houden.
De kost voor milieu, sociale samenhang en economie is enorm. De pakjes komen ook van websites als bol, coolblue of zalando en deze zijn niks meer dna websites met een marketing-verhaal die de distributie kanalen van Hessenatie en andere als Kuhne&Nagel gebruiken voor de eigenlijke productiegoederen.
De 3de pijler is dus: efficiënte distributie.
Dit kan door in elke wijk een automatisch verdeelpunt te maken (een beetje als een lokale switch voor je internetverbinding). Daar is infrastructuur voor nodig, opbouw, en veel doordachte technologie.
Wanneer je dus in kleine containers werkt (ik denk aan telpher-systemen bv.) kan je per draagdoos een heleboel auto-order picked items gaan laten leveren, van bananen tot suiker, van je nieuwe smartphone tot een boek over yoga.
We hebben hier echt geen b-post meer voor nodig, maar politieke moderne ambitie.
De politiek strijd hieromtrent is geleverd, en de globalisten hebben toch gewonnen (ergens rond 1994 toen de laatste anti-globalistische betogingen werden uit elkaar geschoten).
Face it: er zal veel veranderen, en zeer zeer snel.
Uw voortuin, of de villa in overstromingsgebied, of de haastige bpost chauffeur zal verdwijnen … even als de immo-makelaar die zomaar wat ui z’n nek zwetst om een verkoop te doen van woningen die alleen maar nummers zijn geworden in een databank.
Men heeft zelf de deur open gezet naar deze ‘database nation’.
Het volgende punt zal dus vooral draaien om distributie.
De oude politiek garde (die nu elke dag nog op TV fake debatten voert) zal in sneltempo moeten vervangen worden, willen we geen totaal achtergesteld gebied blijven inzake modernisering.
PS: ik schrijf m’n gedachten neer, nog geen edit/spellcheck kunnen doen (geen tijd voor)
deadeyes