El Salvador experimenteert

deadeyes
6 min readJun 25, 2021

(De auteur van dit artikel is voorstander van een wereldwijde bitcoin-standaard en wil met dit artikel mensen informeren over het experiment in El Salvador, aangezien de main stream media dat weigert)

Centraal-Amerika

Het centraal-Amerikaanse land, de Republiek van El Salvador, kondigde vandaag aan om elke burger 30$ in bitcoin te geven, nadat de regering vorige week aankondigde om bitcoin als officiële munt te aanvaarden in het land.
Dit was niet alleen een wereldprimeur, maar tevens ook een rechtstreekse vingerwijzing naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die het land niet uit het slop halen.
Ik wil hieronder kort ingaan, op hoe dit tot stand kwam en waarom het ook voor u, belangrijk kan zijn.

De eigen El Salvadoraanse munt werd ergens in de 19de eeuw vervangen door de Amerikaanse dollar, waardoor veel van de Salvadoranen door steeds sneller draaiende inflatie waarde en koopkracht inboeten. De dollar wordt niet alleen bij verzonnen aan een razend tempo, het voedt ook een Cantillon effect (waarbij vooral de mensen die het dichts bij de bron en de info over bijgeprint geld zitten, er het meest van profiteren). El Salvador zit, net als vele andere landen, op het einde van dat effect. Waardoor land, goederen en export vaak wordt betaald aan nadelige prijzen op lange termijn. Ze kunnen hier ook niets tegen beginnen zolang hun eigen munt, ook de munt is van diegenen die hen “bezitten” in Amerikaanse dollar.

El Salvador
El Salvador

Dit effect speelt ook in Westerse landen, al voelen wij zulks minder stert (tenzij in huizenprijzen), door onze welvaart.
Een 2 tot 6% verhoging van bepaalde prijzen, merken we zeker op aan de kassa van de supermarkt, maar we gaan er ook niet van wakker liggen of door op straat belanden.

Die situatie is anders in Centraal-Amerikaanse en bepaalde Afrikaanse landen, waar men net als mensen uit Honduras en Guatemala vele familieleden heeft die werkzaam zijn in het buitenland.

Deze mensen onderhouden hun familie op het thuisfront in El Salvador.
Dat gebeurt via zogenaamde ‘remittance’.

Remittance cash cow

Wanneer familieleden in het buitenland geld overschrijven, gebeurt dat meestal in Amerikaanse Dollar, via bedrijven en diensten al Western Union.

De kosten, en de vaak wekenlange wachttijden die hier mee gepaard gaan kosten een gemiddeld gezin al gouw honderden dollars per maand, puur om geld van iemand die bij voorbeeld in een fabriek in Texas werkzaam is, over te maken aan familie in El Salvador.

We maken hier een sprong naar een Amerikaanse investeerder en programmeur Jack Mallers, van de firma “Zap”.

Mallers is een “die-hard bitcoin’er” die op de tweede laag bovenop het bitcoin netwerk bouwt.
Dit “Lightning Network” (LN), zonder al te diep te gaan technisch gezien, laat gebruikers toe om om instant (enkele milliseconden) en tegen zeer lage (te verwaarlozen) transactiekosten, waarde over te maken tussen personen op de tweede laag van het bitcoin netwerk. De link met de problemen in de remittance markten op te lossen is snel gelegd, aangezien bitcoin geen grenzen heeft, en dus evengoed tussen iemand in Texas en El Salvador werkt, dan tussen twee mensen in Parijs of New York.

Met andere woorden, het familielid hangt niet langer af van de minimale transactie waarde van 50$ die vele van deze remittance bedrijven vragen, je hangt ook niet langer af van hun administratie (die vaak te wensen over laat) en je hoeft bovendien geen kosten meer te betalen aan dit soort inefficiënte firma’s.

Jack Mallers bedrijf, Zap, ontwikkelde een app, “Strike”, die deze Bitcoin op het Lightning Network transacties snel, en vooral zeer gebruiksvriendelijk maakt.
link: Announcing Strike Global

strike global app
Strike global

De tijd dat de gebruiker zelf allerlei technische zaken moest instellen om LN te laten werken, ligt intussen al 3 jaar achter ons. Strike, maar ook Blue Wallet, en Phoenix (die ik al eerder besprak hier) zijn excellente LN wallets, waarbij uit eigen ervaring blijkt dat zelfs non-techies er binnen de 10 min. mee weg zijn.

Bitcoin as officiëele munt

Jack Maller reisde, puur om technisch hulp te bieden, naar El Salvador voor het project “bitcoin beach”, waarbij mensen lokaal werd aangeleerd om via LN hun remittance naar het thuisfront te regelen, in plaats van zich blauw te betalen aan kosten bij allerlei Amerikaanse diensten als Western Union, MoneyCorp en Wise.

Dit project has zulk success, dat het ter oren kwam van de president van El Salvador, Nayib Bukele Ortez.

Op een ochtend, werd Jack Maller, zo meldde hij in een interview, opgeroepen door de lokale autoriteiten voor een meeting met de overheid.
Zich in een vreemd land bevindend, en niet wetende dat de president eigenlijk pro bitcoin was, vroeg Jack zich af of hou zou opgepakt worden, of gewoon een echte meeting hebben. In bepaalde Centraal-Amerikaanse landen weet je maar nooit.

Hij werd kort daarna ontvangen door de broer van de president, die hem uitlegde dat z’n project en de diensten die hij aanbiedt nuttig zouden zijn voor de verdere plannen die de overheid al had om bitcoin uit te rollen.

Hierna ging alles enorm snel. De Strike app zou ter beschikking gesteld worden van de overheid, maar op vrijwillige basis (burgers kunnen evengoed kiezen om andere apps te gebruiken). Daarnaast kwam de klap op de vuurpijl: niet alleen zou de overheid bitcoin gaan beginnen gebruiken, ze gingen meteen nog een stap verder door als eerste land ter wereld bitcoin als legaal betaalmiddel (en dus niet als belegging) te laten erkennen. Hetgeen gebeurde op 9 juni 2021.

Hulp die werd gevraag aan het IMF, werd prompt geweigerd, aangezien dat men daar enkel interesse bleek te hebben om het land schatplichtig te laten zijn aan de dollar.

Het land experimenteert niet zomaar, maar wil effectief bitcoin laten gebruiken in het echte leven. Nu LN effectief werkt en kan gebruikt worden (ook bij ons in België), hebben ze het gedurfde, maar zeer welkom experiment aangevat om zich meer en meer los te koppelen van de dollar.

De Salvadoranen gaan weldra 30$ per persoon krijgen in bitcoin, in hun app, gewoon om het experiment op te starten. Hierna kunnen ze, los van dure abonnementen en inefficiënte diensten uit het buitenland, in alle vrijheid met elkaar waarde uitwisselen. Zonder banken er tussenin, zonder 5% af te staan aan een “provider” van betaalkastjes, of zonder toestemming te moeten vragen aan een of andere administratie.

Dit soort vrijheid, vraagt durf, aangezien er sowieso tegenkantingen gaan komen van de grootbanken en remittance diensten, die stilaan de dinosaurussen van de financiële markten zouden kunnen worden.
El Salvador neemt hiermee ook een deel invloed van de inflatie weg, en gaat gaandeweg de kinderziektes (zoals het correct afficheren van prijzen in winkels) oplossen.

Het mooie aan dit experiment is dat een land eens iets durft, een vooruitgang durft proberen, … misschien wordt het ook tijd dat in bepaalde westerse landen, zoals België, meer mensen eens iets durven. In het algemeen wordt er naar mijn mening ook veel te weinig geëxperimenteerd in onze maatschappij, op vlak van stedenbouw, onderwijs of waar dan ook.

Het staat een winkelier bij voorbeeld vrij om geheel gratis, en zonder abonnementen, een Lightning Netwerk betaling te aanvaarden in de winkel of online. U kan dat doen, u màg dat doen… het is ok om iets uit te proberen, beste Belg.

Aangezien ik iedere winkelier hoor klagen over de torenhoge kosten van “dat bakske” (Worldline, bancontact) kan het misschien geen kwaad om een gratis alternatief er vlak naast te plaatsen en je klanten hier op attent te maken.

Het is dan aan de mensen zelf, om hun brein te gebruiken en te durven.

Net als El Salvador die via een gedurfd experiment, dat zeker navolging zal krijgen, zich stilaan tracht los te wrikken van de wurggreep van de dollar en de nadelige gevolgen van het gebruik van dit Mickey Mouse geld.

deadeyes

gerelateerde links:

hope.com
https://youtu.be/aVVZXUFItZY (reportage)
https://lightning.network/
https://deadeyes.medium.com/winkeliers-op-lightning-network-deel-2-7a5d0c97e613

--

--

deadeyes

Ik schrijf kortverhalen, technische info, verhalen en opinies over economie, maatschappij en leven in Antwerpen.