De voorbije week was er alweer een geval van verkeersagressie in Antwerpen.
We leven immers in een presskoker waarbij mensen tussen hun beperkte tijd, parkeerplek en vaak stresserende financiële en werk situatie verder opgehitst zien.
De bijkomende elementen van radio/tv/smartphone met hun polarisering en drukte, doen er ook geen goed aan. Velen gaan dan ook sneller door het lint, en in sommige gevallen gaan ze dan agressief doen bij de meestal banale incidenten (en ja, ook ik zou nonchalant door het rood indraaiende mensen graag door hun raam sleuren bij momenten, of de bejaarde die z’n richting-aanwijzers na 60 jaar rijden nog steeds niet gebruikt maar toch me bijna van het zebrapad maait Mad Max gewijs naar Valhalla helpen).
Deze agressie, met meestal nog vluchtmisdrijf er bovenop, is natuurlijk niet te stoppen in een wereld waar files en werkdruk normaal zijn geworden, en waar vele bedrijven nog steeds “de wagen” als onderdeel zien van een normaal aanwervings patroon. Meer nog, de wagen is buiten het statussymbool een een symbool van vervuiling en verzieking geworden, Diesels zijn zelfs nog de wereld niet uit, laat staan de terreinwagens en ook de elektrische ondingen die er aan komen…
De wagens zijn echter een symptoom van een letterlijk en figuurlijk vastgelopen samenleving. De mensen die voor “de wagen” hun job kiezen of net verlaten, zijn niet te tellen,… de wegen geraken vol, waarna veelal rechtse regimes met het voortschrijdend inzicht van een marmot, wegen en beton bij te gieten (hun industrie vrienden zijn immers hongerige hyena’s die niets liever doen dan van onze wereld één grote “Borg-cube” te maken, ze zouden hun eigen moeder in beton gieten moest het opbrengen).
Daarom een aantal maatregelen, die vroeg of laat zullen moeten ingevoerd worden om een en ander op te lossen, al zal dat sowieso veel tijd vragen, en heel wat mensen hun status afnemen of fnuiken (ze hebben het nodig denk ik).
1 — overbodige wagens weghalen
Het lijkt me evident dat de allereerste low-hanging fruits, de wagen zijn die toch niet echt gebruikt worden. Ik denk hierbij aan wagens die langer dan 20 dagen stilstaan op een parkeerplek, of waarbij de eigenaar een traditionele zondagsrijder is. Dit is perfect te meten, op te vangen en uit te voeren. Deze mensen zijn dan, na gedwongen sloop van hun wagens, aangewezen op andere vervoersmiddelen, en dat gaat hier en daar pijn doen. Het voordeel is echter dat er weer een pak minder wagens parking staan in te nemen, er minder naar verzekeraars vloeit en de vrijgekomen gelden van de voormalige eigenaars op een nuttige manier in de economie kunnen vloeien.
2- Aangezien boetes toch weinig of niks helpen, kan je naar mijn mening beter collectief beginnen straffen (sluit een baan of straat waar percentueel gezien te veel overtredingen plaatsvinden, gewoon eens 10 dagen af bij voorbeeld, waarna je het terug openstelt, en de volgende keer het 30 dagen afsluit, en dan 60, en daarna de boel permanent sluit en er een park aanlegt). Ik zie het al gebeuren, de Wetstraat, of de Plantin-Moreruslei in Antwerpen die opeens dicht zijn, ze zullen dan wel leren, of gewoon nog minder plek hebben om te rijden. Wiskundig gezien lost het zich dan wel op.
3- Een tweede punt van boetes vervangen voor andere straffen is uiteraard het meteen confisqueren van wagens bij zware overtredingen, deze wagens kunnen meteen de sloop in (ongeacht wie de eigenaar is, dat vechten ze maar uit met hun toffe leasingmaatschappij of verzekeraar,… fuck’m).
Door het rood gereden? Sorry maar we laden uw auto op en slopen hem dezelfde week nog. Boete? Nee, laat maar, te veel administratie.
4- Het weghalen van andere overbodige wagens zou dan op de vierde plek komen,… te beginnen bij wagens die aan mensen toekomen die er eigenlijk niets meer mee doen dan ze 8 uur per dag op een parking van een bedrijf laten staan. Deze auto’s zijn niet alleen vervangbaar door een beter georganiseerde ruimtelijke planning (scholen, crèches, winkels…), bovendien zijn zijn dit ook de wagens die het meeste bijdragen aan file vorming (rond de spitsuren vooral). Dit kan echter niet ingevoerd worden zonder een voldoende uitbouw van alternatieven (openbaar vervoer, collectief privé vervoer en betere ruimte-invulling in steden vooral). Dit laatste ontbreekt compleet in de huidige visie van onze politici, waarbij de problemen enkel aan blijven modderen.
De mensen in nuttige wagens (loodgieters, glazenwassers, lift-reparateurs….) kunnen hierna ook vlotter door om hun nuttig werk te doen.
5- Tenslotte alle wagens weghalen van mensen die duidelijk niet kunnen rijden, … en dat bedoel ik letterlijk: er zijn te veel bestuurders die duidelijk te oud, te ziek, te slechtziend zijn om de weg op te gaan. Hier kan je een zeer kleine ‘overgang’ voorzien, waarbij iemand zich vrijwillig kan melden en de nummerplaat en rijbewijs inleveren. Na deze periode (pakweg een maand of drie) zou ik hier dan ook strenger op controleren, met dezelfde straffen steeds: wagen en rijbewijs inleveren, met een nazicht van de voorbije 2 jaar qua ongevallen en een inschatting van uw maatschappelijke negatieve impact, omgezet in ofwel geldboetes of gemeenschapsdienst/celstraf in de ergste gevallen.
Wanneer u geen lap ziet, en toch de baan op gaat, bent u een crimineel.
6- Omvormen van bepaalde banen (snelwegen) tot pure AI-gestuurde banen. Waarbij uw auto ofwel aangepast is aan het inhaken op deze computer gestuurde wegen (zal zeer vlot gaan,… tussen Gent en Brussel gaat het dan in een rotvaart vooruit zonder ongevallen). De wagen die hier niet geschikt voor zijn, worden geweerd van deze systemen en zullen op de gewestwegen blijven… (als deze natuurlijk niet collectief gesloten zijn intussen).
7- Stop meteen alle aanleg van extra wegen, snelwegen enz… de aanleg van bv. een Oosterweelverbinding in Antwerpen was een goed idee… in 1995 ofzo, maar is intussen achterhaald. Afvoeren graag. Net als de aanleg van nieuwe wegen. De beweging moet gaan naar minder wegen. Wanneer je een bepaalde gewestweg kan omvormen tot iets beters, kan je daar een feestje voor geven bij voorbeeld, want da’s een overwinning op de verstikking die nu plaatsvindt.
8- De economische impact zal er weldegelijk zijn na uitvoering van deze punten, da’s goed. Want economie heeft een wendbaarheid die ook deze veranderingen aan kan.
Het is uitkijken naar de nieuwe staat, de nieuwe stad en vooral de vooruitgang die het zal teweegbrengen op gebied van betere lucht, minder frustratie en minder agressieve gekken en stresskonijnen op de baan.
9- Nieuwe distributiesystemen zullen moeten aangewend worden voor veel van onze goederen. Mensen die nu nog een wagen nodig hebben om een paar flessen drinken en wat eten voor hun huisdier te gaan halen, kunnen in een nieuw systeem zonder auto verder, mits lokale distributie. De middelen daartoe bestaan al sinds ergens einde van de 19de eeuw trouwens.
10- Voor de lol rondrijden zal jammer genoeg ook tot het verleden behoren.
Een jammer bijproduct van de rotwereld die men er heeft van gemaakt. Maar niet getreurd, ooit kan je dat terug doen met een virtual reality helm op uw kop.
deadeyes