Voor iedereen die dit soort politiek meer dan zat is, maar het beu is om weer maar eens een nieuwe “goeie” partij te zoeken.
Zoek niet verder,… de middelvinger die u al jaren wil uitsteken naar onze politiek ligt binnen handbereik.
Dit draadje is dus bedoelt voor iedereen die volgende verkiezingen een middelvinger wil opsteken, naar de politici, of gewoon andere mensen aan de macht wil zien op termijn.
LIJSTSTEM -50% korting
Ik leg hier eerst uit hoe uw “lijststem” minder waard is dan een “kopstem”.
Daarna waarom het belangrijk is om onder de kiesdrempel te stemmen als “proteststem”.
Laat ons beginnen bij een random kieslijst die ik er uit viste met een random uitslag uit 2019.
Deze onderstaande link is de kiesuitslag uit kieskring Oost-Vlaanderen voor de de partij Openvld.
De “lijststemmen” in de kolom I t/m IV ziet u verdeeld worden vanaf de top naar beneden toe, over de kandidaten die zelf niet genoeg stemmen hadden voor een zetel in die kieskring.
Deze zetel-formule ga ik niet helemaal uitleggen, maar komt er in’t kort op neer dat het een evenredige verdeling is volgens bevolkingsaantal. (een zetel in Antwerpen is ca. 48000 stemmen, een zetel in Oost-Vlaanderen rond de 35000)
De mensen die dus bovenaan een lijst staan, hebben niet alleen het voordeel van meer in het oog te springen, ze hebben ook het voordeel van vooraan te staan wanneer de gratis stemmen worden uitgedeeld om aan hun zetel te geraken. In theorie zegt een lijst-stem: “ik ben akkoord met de volgorde van de kandidaten op deze lijst”.
Maar wat u echt zegt is: “gooi m’n stem maar weg de helft van de tijd.”
Deze “gratis stemmen” komen uit de pot die dusdanig ontstaat van al die lijststemmen.
Deze stemmen worden, dus, om minder zwaar door te wegen dan kopstemmen, door 2 gedeeld.
Da’s juist: 1 op de 2 lijststemmers hun stem wordt op deze manier waardeloos gemaakt, al tellen ze mee voor het totaal aantal stemmen voor die partij natuurlijk (in de overzichten dan toch), ze worden wel voor 50% weggegooid voor de berekening van de zetelverdeling. Laat dat nu net hetgeen zijn waar we voor gaan stemmen: vertegenwoordigers, zetels!
Zetels overal
Vervolgens gaat men “opvullen”: de kandidaat die op zich met de kopstem genoeg heeft voor een zetel, krijgt de zetel meteen toegewezen zonder meer (logisch).
De “pot” met lijststemmen (of reststemmen) wordt leeggeschud bij de eerstvolgende kandidaat die nièt voldoende stemmen haalde om aan een zetel te geraken.
De kopstemmen worden dan aangevuld met de pot van de lijststemmers tot hij of zij aan een zetel komt. Daarna (indien er nog lijststemmen resteren) gaat de volgende kandidaat de rest ontvangen, en dit herhaalt zich tot de pot leeg is.
In het voorbeeld van deze Oost-Vlaamse uitslag, zien we kandidaat nummer 1 bovenaan de lijst die geen lijststemmen nodig had en zelf met de kopstemmen boven het zetelquotiënt uit kwam.
De pot van 35436 (de helft van aantal lijststemmers) ging daarna naar de tweede kandidaat die slechts 12990 kopstemmen had en ruim 22680 stemmen bij kreeg, waarna hetgeen resteerde aan kandidaat nr.3 werd gegeven, 12756 in totaal.
Daarna was de pot leeg en had er geen kandidaat op eigen kopstemmen genoeg voor een zetel in dat arrondissement. In theorie kan je dus als kandidaat op de tweede plaats zelf amper 1000 stemmen halen, maar toch verkozen worden door de lijststemmers. (of dit een goede of slechte zaak is voor de vertegenwoordiging van de kiezers, laat ik in het midden)
Game the system
Wanneer we dit systeem gaan “gamen” als kiezer, kunnen we vrij eenvoudig de boel manipuleren in het voordeel van de foert-stem.
De eerste regel is alvast om steeds een kopstem te geven, NOOIT een lijststem.
De lijsstem is zwakker en weegt enkel door in het voordeel van de partij verdeling van de kandidaten op de kieslijst, bovendien legt het te veel macht bij de partijvoorzitters, die de volgorde van de kandidaten zeer zorgvuldig opstellen om maximaal voordeel te halen uit deze lijst-stemmen. (Ga zelf eens door de lijst van kandidaten en let op welke mensen er op plaats 3 tot 6 staan).
Vermits we willen dwars liggen als proteststemmers, stemmen we dus best op kandidaten op een lijst met een kopstem.
Het tweede dat we doen is op een partij stemmen die in de peilingen onder de kiesdrempel terecht komt, of zelfs niet vermeld wordt.
De signatuur of onderliggende ideeën van deze partijen maken niet veel uit, tenzij je je daar in wil verdiepen natuurlijk om “de beste” te vinden. :)
N-Va was zelf ooit ook een zeer kleine partij, die nauwelijks 2% haalde in de peilingen, dus het kan verkeren.
Wanneer we gaan kijken naar zo’n kleinere partij, zien we dat daar al snel een zetel kan ‘afgepakt’ worden van de grote partijen.
Alles wat er daar voor nodig is, is één kandidaat met een minimaal aantal kopstemmen om een zetel te behalen. Deze zetel snijdt rechtstreeks in het vel van zo’n grote partij: op de plekken die de grote partijen onder elkaar gaan verdelen van de rest van de “gratis stemmen” van de blanco en ongeldige stemmen.
De kieslijsten zijn zo opgesteld, dat ze hun “kneusjes” of op plaats 3 tot 5 zetten om ze te laten profiteren van deze lijststemmen.
Wanneer je stopt met lijststemmen geven, en deze omzet in een kopstem op een kleine partij stamp je figuurlijk recht in het kruis van de grote partijen, die REKENEN op deze zetels om hun piramide recht te houden.
De lijst op zich moet dus gewoon voldoende totalen behalen om minstens 1 zetel te halen, wat in vele kieskringen hetzelfde is dan de kiesdrempel halen.
Wat mooier is, is dat op deze manier een partij uit het niets, opeens een zetel kan afnemen van de grote partijen.
Dit is wat er op de beruchte “zwarte zondag” gebeurde met de partij ROSSEM, waar de grote partijen enkele zetels af moesten geven.
Dit kan herhaald worden door vier eenvoudige stappen:
- stem nooit blanco of ongeldig
- geef geen lijststem, maar stem op 1 of meerdere kandidaten op een lijst
- stem nooit boven de kiesdrempel, op een van de grote partijen die nu al zetels hebben, maar stem op een kleine partij
- stem op de eerste “kleine” partij die u tegenkomt op uw kiesbiljet of stemcomputer, … welke het ook is.
Wanneer we dit met enkele honderdduizenden mensen doen in elke kieskring, zullen bepaalde excellenties geen zetel meer hebben, of hun vrienden die er maar wat bij zitten moeten vaarwel zeggen. De impact zal hen veel meer pijn doen dan dat eeuwige gejammer over “het signaal van de kiezer”.
Wanneer hun vrienden op plek nummer 3 of 5 opeens geen zetel meer hebben om 6500 euro in de maand te ontvangen en nooit een wetsvoorstel in te dienen, nooit iets te doen buiten tweeten en zeveren, dan voelen ze dat WEL.
Da’s pas een signaal, een signaal recht op een plek waar het ècht pijn doet.
Deze manier garandeert ook dat er eens nieuwe mensen een kans krijgen.
Wie weet ontdekken we wel nieuwe gezichten en vooral nieuwe inzichten.
Stem onder de drempel, stem de huidige bende eruit!
deadeyes