In de hel speelt Q-music

Over de indoctrinatie, betutteling en brainwashing van radiozenders.

Net als vele mede-bewoners van dit tranendal zag ik me de jongste weken gedwongen om naar een lokale supermarkt te gaan. De verplaatsingen naar de favoriete winkelplekken waren even niet mogelijk, of werden zeer omslachtig.
Het lokale filiaal van SPAR, is iets dat ik normaal vermeid, en toen ik er opnieuw binnenkwam (met mondmasker, handschoenen) wist ik meteen weer waarom ik hier ooit buiten was gebleven: de radio.

In deze supermarkt staat namelijk de zender “Q-music” op, op een hoog geluidsvolume zelfs, want mensen moeten blijkbaar de zooi in hun oren gespoten krijgen, of ze daar nu zin in hebben of niet.
Ik wist zelfs niet dat deze vuilbak der radiozenders nog bestond, maar blijkbaar zijn er nog genoeg mensen in beschutte werkplaatsen, tankstations en lokale supermarkten over, om er naar te luisteren.

De mensen die men bij Q-music (en bij uitbreiding alle grote radiozenders) achter de micro plaatst zijn zo te horen altijd net teruggekomen van een ingrijpende lobotomie, zijn vrolijk, en kunnen nauwelijks articuleren.
De onderwerpen waar ze blijkbaar moèten over praten zijn luchtig, omdat het een puur entertainment zender moet zijn. Dat concept is op zich niet eens zo fout: speel wat muziek die momenteel gesmaakt wordt, en doe er af en toe een zeer luchtig praatje tussen.
Dat concept wordt door Q-music echter naar een nieuw niveau getild door een continue barrage van trefwoorden herhalen, en mega kleinerend doen tegenover je publiek, gecombineerd met schreeuwerige auto-tune kutmuziek waar je zelfs zou bij vergeten of je nu een bus melk of een fles whisky wilde kopen in de supermarkt.

De trefwoorden zijn duidelijk, om de paar zinnen moet er over “de zon” of “het goed weer” gepraat worden, en als’t super hard moest regenen of sneeuwen, dan praten ze wel over “de fantastische zomer” of herinneringen aan een zonnig terras, festival en optreden. Het is duidelijk dat ze hun publiek allemaal beschouwen als complete consumer-koeien die in hun leven niets anders te toen hebben dan naar baggermuziek te luisteren en van het ene concert en festival naar het andere zwalpen, terwijl ze naar Q-music luisteren in hun Renault Clio (een auto waar iedereen mee naar de hel rijdt).

Het wordt nog erger wanneer je in de winkel staat, en na het gekweel en schelle hoge tonen gezang van een compleet onsamenhangend rotnummer, ze dan ook nog een persoon laten inbellen.
Ik stond die dag in de supermarkt en de Q-music personalities hadden er niet beter op gevonden dan hun zielige luisteraars te vragen om te bellen (en ik quote hier-) “om hun bedrijfje eens even te promoten”.
Waarop er tot mijn grote verbazing ook daadwerkelijk morons in de ether kwamen om hun KMO te komen toelichten. “En Steven, wat doet jouw bedrijfje allemaal zo tijdens de Corona?” (let vooral op het verkleinwoord).

De man in kwestie kreeg enkele seconden om een zin te proberen vormen, wat helaas niet lukte, kan ook moeilijk anders voor mensen die naar deze zender luisteren en zo gebrainwashed werden door al de vervlakkende bagger die door hun brein wordt geperst dag in dag uit. Inbellen en een zin vormen wordt dan een hele opgave, zeker wanneer er een Q-music personality doorheen zit te brabbelen om het nog sneller vooruit te laten gaan.
Men zou evengoed tussen de liedjes random gebabbel kunnen uitzenden, opgenomen in een café (al zou dat misschien toch interessanter zijn dan gekwaak over zon, zee, muziek en vrolijke dictatuur).

De verheerlijking voor alles dat mainstream, populair sportpaleis-achtig is gaat echter verder dan dat. Zelfs wanneer concerten NIET kunnen plaatsvinden, gaan ze er over mijmeren en de arme, arme, te kort gedane luisteraar (die normaal zijn of haar geld in een niet-aflatende stroom uitgeeft aan overpriced concerten bij de event-mafia) toch maar het gevoel te geven dat ze door Q-music worden gedepanneerd met een dosis gif en commerce.

“Oh en normaal had Lady Gaga in’t Sportpaleis gestaan vanavond, maar ja door dat Coronoavirusje is dat natuurlijk niet mogelijk hé” . Waarop de andere insprong “…mààr we gaan wel een zonnige plaat van haar spelen natuurlijk om …” braaksel… puur braaksel. Met de achterliggende theorie dat men er van uit gaat dat IEDEREEN die die shit hoort, in winkels bij voorbeeld, enige interesse heeft in dit soort gelul. Ik ken die artiesten hooguit van naam, en alles dat in’t Sportpaleis speelt (van Clouseau over Alex f’ing Agnew tot aftandse metalbands, kunnen ze per definitie al naar de maan schieten voor mijn part.

Als argeloze bezoeker van de supermarkt krijg ik niet alleen zenuwen van zo veel springerig, kwelerig en pijnlijk dom-luchtig gedoe, maar waarom moet dit eigenlijk op staan ergens op een openbare plek of een zaak waar het publiek zomaar binnen kan lopen en aan deze schadelijke zender te worden blootgesteld?
Wanneer je een zone binnenstapt waar er radioactieve straling is, zou je een waarschuwing krijgen, maar Q-music daar moet ge dan gewoon tegen kunnen?

Ik was inmiddels vergeten wat ik nu weer moest kopen, en had de moed niet meer om m’n boodschappenlijst op m’n telefoon te zoeken.
Intussen was men overgeschakeld op een zomer-verhaal van een of andere luisteraar, die het nodig vond om te zeggen hoe fantastisch ze de zender wel niet vond.
Elk vol uur dat je hier naar luistert, daalt je IQ met 5 punten.

Telkens weer wanneer ik op een plek kom waar dat op staat, tracht ik zo snel mogelijk weg te komen en vermijd ik deze plek. Kledingwinkels, supermarkten, zelfs tankstations waar dat op staat vermijd ik. Je kan je toch niet concentreren op eender wat je aan’t doen bent wanneer er complete plat-commerciële talentloze, irritante, slecht articulerende, idiote zeikerds over “zomer” “zon” “pret” en “optredens” bezig zijn? Om daar dan de meest schabouwelijke Vlaamse strontmuziek tussen te spelen of zogenaamde “R&B” met trompetstemmen die in een studio werden opgeklopt om door merg en been te gaan.
Wanneer ze iemand aan’t woord laten, bij voorbeeld een weerman, of journalist, is’t ook altijd zo kort, en non-informatief mogelijk, waarbij de essentie meestal volledig wordt genegeerd, en de focus vooral licht op die arme, te betuttelen luisteraar, … van die complete losers die er naar luisteren, en zogenaamd zo fragiel en te beklagen zijn dat ze kunnen opgevrolijkt worden met een nummer van een Vlaamse kermisartiest, of een kwek-kwek nummer van Rihanna of hoe heet dat mens met haar zeikmuziek?

Als ge deze zender nodig hebt om u recht te houden heel de dag, laat u dan eens nakijken.
Een goeie tip: op werkplekken waar dit heel de dag op staat, heb ik enkel medelijden met de normaal denkende mensen die hier noodgedwongen aan blootgesteld worden en nog moeten doen alsof z’t leuk vinden ook.
Ik zou, moest ik in zulke supermarkt werken, een rechtszaak aanspannen bij de arbeidsrechtbank voor foltering en psychologisch trauma.
Q-music is vergif in alle opzichte. Waar je die zender hoort, kan u zich ook verwachten aan lage kwaliteit, en zeer lage inspanningen naar de klanten toe, omdat de luisteraars een bende morons zijn die zelfs niet beseffen naar wat voor ongelofelijke bagger ze aan’t luisteren zijn,… gewenning noemt men dat. Zelfs in giftige dampen werken heel de dag went naar’t schijnt, dus Q-music kan er ook nog maar bij zekers?

Ik zou heel graag zien dat in winkels en op publieke plekken het verplicht wordt om een niet-irriterend, niet-propagandistisch kanaal op te zetten. Wat is er mis met wat instrumentale muziek op de achtergrond?
Een zelfde regel zou ook tellen voor bv. Radio 1 of andere zenders, die hun propaganda (zei het iets minder luchtig gebracht, maar met even weinig inhoud en respect naar de luisteraar toe) ‘s ochtends via de autoradio’s in de oren van de file-lemmingen blazen elke dag.

Op deze manier krijg je ook nog eens de PR van de bedrijven achter deze zender heel de dag door je maag gesplitst, met de nodige valse info en gemanipuleer van de regering en politieke partijen. Mensen slikken het allemaal… samen met de woorden “terrasjesweer” “barbecue tijd” en “zonnig”...
De duivel zelf, zet waarschijnlijk Q-music op heel de dag, terwijl er DJ’s met het hoofd van Maarten en Dorothée (ja ik ben dat gaan opzoeken) in uw darmen prikken met een gloeiende drietand, terwijl de nieuwste fake “hit” van Niels Destadsbader speelt met in de achtergrond 20 Sportpaleizen met een bloedrood dak, waar Clouseau speelt, elke dag.
Want ook terwijl je kolen in een grote smeltoven schept in de hel, moet alles “lekker luchtig” blijven nietwaar?
“En wat is het weer morgen? Hopelijk geen regen maar vooral veel zonnetje voor het terrasje hé?”
“Ja, zeg dat wel…”

Ik pleit dan ook om zenders als Q-music (allemaal nazaten van het vroegere Rario Donna gedoe), onder de wapenwet te plaatsen.

deadeyes

Ik schrijf kortverhalen, technische info, verhalen en opinies over economie, maatschappij en het elven in Antwerpen.

Ik schrijf kortverhalen, technische info, verhalen en opinies over economie, maatschappij en het elven in Antwerpen.