Libra, de droom
Na de passage van allerlei main stream media over de "libra", inclusief een econoom als Geert Noels… is het tijd om een ander klokje te laten luiden.
Wij noemen het ZuckBucks trouwens,…die ‘coin' van Facebook.
Zelf ben ik iemand die al meer dan 8 jaar de crypto wereld (en vooral Bitcoin) opvolgt.
Laat ons beginnen met de woorden die gebruikt worden nu om de lancering van de "libra" te beschrijven.
Revolutionair, interessant, nieuw...
Wel. Dat is het niet helemaal. De mensen in de cryptowereld weten hier al maanden de nodige details over, met af en toe wat details die uit kwamen. "Nieuw" is het dus niet helemaal, maar voor de main stream natuurlijk wel, aangezien ze op de momenten dat iets echt op de rader kwam, bezig waren met andere zaken (zoals gaan filmen op het auto-salon of van die prul).
"Revolutionair" zag ik ook ergens verschijnen. Waarmee men al iets meer een punt maakt (zij het op een zeer eenzijdige manier), gezien het een van de eerste pogingen is om de remittance markt aan te pakken. Da’s meteen het hoofdpunt waar men graag aan voorbij gaat.
Want het is een evolutie die toch al aan de gang was, deels via crypto, en zaken als WeChat, Transferwise en Mpesa. De banken zagen dus hun mogenlijkheden in deze markt op termijn toch ingeperkt, mee in het consortium stappen dat Libra gaat onderhouden, was dus een mooie kans om een deel van deze inkomsten toch binnen de eigen 'club' te houden. Want vergis u niet, men gaat u niet bevrijden… men gaat gewoon meer mensen in hun modderpoel trekken.
Libra is geen crypto munt per sé. Het heeft geen classieke blockchain tech, maar een "blockchain" die zonder blocks zou werken. Een databank dus.
Men laat de beveiliging van het netwerk niet over aan het netwerk (miners oa. ) zelf, maar aan de deelnemende entiteiten.
Deze moeten een instapkost betalen (naar verluid een 10 miljoen dollar) om deze rol te mogen spelen.
Er wordt vanuit gegaan dat dit een beveiliging genoeg is om valsspelers buiten te houden. Een bank of bedrijf zoals paypal dat hier mee in stapt en de rol opneemt van 'verwerker van transacties' zal dus wel eerlijk zijn.
Criminelen hebben dus volgens facebook niet echt 10 miljoen dollar, en niet de skills om zich als legitieme firma voor te doen - wat me nogal vreemd lijkt, maar we zullen zien wat er gebeurt. Waarschijnlijk zullen ze zelf de nodige vrienden op het hart drukken niet vals te spelen. :)
Dit brengt ons bij het tweede punt over revolutionair: het is een centraal systeem. In dit geval het Libra consortium, die het hoofdknooppunt vormen van deze coin. Wanneer deze mensen verdwijnen, valsspelen of u niet tof vinden heb je pech.
In Azië is de popularie WeChat app een portemonee geworden intussen. Iets waar facebook al langer een graantje van mee wil pikken. Ik denk dat begin 2020 vooral een poging gaat worden om een zelfde rol te gaan spelen buiten Azië maar dan met Whatsapp en Instagram.
Intussen ziet facebook vooral problemen rond privacy,... en deze coin zal daar een schepje bovenop doen. Met de KYC (know your customer) verplichting. Wanneer u dus Zuckbucks hebt, weet de staat, de bank, facebook en eender wie van hun partners desnoods ook wie u bent, hoeveel u kreeg en wanneer en voor wat.
Er valt nog veel meer te zeggen over deze "coin" maar ik zie het eerder als een zwakke poging om een stervend bedrijf te proberen redden met een zoveelste fake crypto munt, die ze dan nog beloven van in waarde te laten stijgen ieder jaar ook. :)
Het positieve is wel, dat 2+ miljard mensen opeens gaan blootgesteld worden aan de harde realiteit dat hun "waarde" en "geld" eigenlijk maar arbitraire nullen en enen zijn in een databank. Een databank waar men, net zoals de Europese Centrale bank, willekeurig geld kan op bij verzinnen en met uw koopkracht kan spelen om de maatschappij te blijven regelen. Een teller die bij de euro intussen over de 2800 miljard is gegaan sinds 2007
Dit is waar de Sovjets van droomden eigenlijk ;) : een regelbare munt, inflatie, door 1 entiteit geregeld, waarbij ook de resources bij de vrienden zitten en de eigenlijke werkende mensen ook nog eens in een plan-economie leven (dat stukje wordt dan weer door de vrienden van Amazon geregeld).
En zo stappen we verder in een 'war on cash'... met doel uw vrijheid stukje bij beetje af te nemen.
Mijn raad: koop bitcoin. :)