Winkeliers op Lightning Network (deel 2)

deadeyes
6 min readAug 20, 2020

--

Wie deel 1 las (hier), is waarschijnlijk wel mee over het feit dat een extra betaal optie bij vele winkeliers welkom zou zijn. Snel, onafhankelijk van de banken en vooral zonder extra abonnementen en kosten die vaak onvoorzien zijn, of uitbaters van kleine winkels met geringe omzet, de das omdoen.

Ofwel aanvaarden deze al bankkaarten, maar vinden ze de transacties en abonnementen te duur, ofwel hebben ze een “cash only” beleid, waarbij ze veel klanten mislopen en vaak elke dag in discussie moeten gaan met klanten die nu eenmaal verwachten om digitaal te betalen anno 2020.

Een van de oplossingen was ooit bitcoin (in theorie) maar door de oplopende transactiekosten wanneer men het netwerk dicht liet slibben (met opzet vooral door de bcash mensen) in 2017, zijn velen afgehaakt,… meestal denkende dat deze transactiekosten altijd zo hoog zijn. Anderen haken af omdat ze het bitcoin netwerk als een puur betaalnetwerk zien, waarbij velen ook afhaakten.

Het bitcoin netwerk zelf is ongeschikt om schaalbaar kleine betalingen te kunnen uitvoeren, het gaat uiteraard wel, maar dan ga je snel in de problemen geraken vermits er nu eenmaal een opbod is om via transactiekosten de miners te vergoeden voor het beveiligen van het netwerk.
Een drankje kopen in een winkel, doe je niet met bitcoin rechtstreeks “on chain” (op de blockchain).
Een netwerk als VISA of Mastercard bij voorbeeld, beveiligt de betaalterminals, servers en het netwerk ook natuurlijk. Vandaar de hoge kosten om dit te mogen gebruiken.

Een oplossing is het “second layer netwerk” een netwerk dat gebouwd wordt bovenop het bestaande bitcoin netwerk, en meer gespecialiseerd is om kleine , tot zelfs zeer kleine betalingen mogelijk te maken aan een lage prijs een een enorme snelheid. Dat netwerk is het “Lightning Network”.

LN

Sinds 2015 heeft men dit zogenaamde “Lightning Network” uitgebouwd, eerst theoretisch met een white paper, plan en een reeks programmeurs. Daarna ook fysiek, waarbij men zogenamade LN-nodes en Watchtowers ging plaatsen.

In het LN (Lightning Network) zit sindsdien een forse groei. Hoewel het nog in testfase zit, wordt het al effectief gebruikt in een aantal zaken, en kan je er ook effectief betalingen voor 2 euro of lager perfect mee uitvoeren, in bitcoin, zonder de gekende nadelen van het eigenlijke bitcoin netwerk.

De LN programmeurs hebben stilaan ook de nodige apps voorzien om hier mee te werken op een eenvoudige manier.

Het nadeel van deze apps was tot voor kort (2019) dat ze soms erg technisch, bijna geeky overkwamen. Je moest wel erg veel weten over bitcoin en Lightning Network, om te beseffen waar je mee bezig was. Zo ging je zelf een node moeten zoeken die transacties toeliet, deze moeten “funden” om daarna zelf channels (kanalen) op te zetten om betalingen te kunnen doen.
Niet echt iets waar een winkelier zich meestal wil mee bezig houden, en al helemaal niets dat je tegen je oma of non-techie vrienden wil gaan uitleggen.
‘Ja maar ge moet dien channel openen naar een andere node’.
No one cares.

Phoenix en meer

Dat soort gedoe, is grotendeels verleden tijd nu.

De meeste van die LN-Apps (op het verdomde Eclair wallet na) zijn er intussen achter, dat gewone gebruikers zich nooit zullen bezighouden met het openzetten van kanalen en verbinden naar betaalservers. Deze technische stap en deze apps waren nodig om te experimenteren uiteraard, maar waren nooit bedoeld voor een breed publiek.

Dat was ook mijn kritiek op het hele verhaal, soms leek het wel of de mensen die dit programmeerden nog nooit buiten waren geweest, laat staan een winkel kassa hadden gezien.

Een van de apps die ik ècht een stap vooruit vind op dat vlak (maar er gaan er meer volgen) is de “Phoenix Wallet” … u kan hun home page hier vinden.
En in plaats van uit te leggen wat dit allemaal kan, is het gewoon beter om het meteen te demonstreren.
U bent winkelier, en u wilt bitcoins aanvaarden in uw winkel?
Hier gaan we:

Wat doet u concreet?

Allereerst beslis of u al dan niet met bitcoin / lightning netwerk wil werken.
Er zijn mensen die dit absoluut niet willen gebruiken of er te weinig over weten en het dus wantrouwen (meestal zonder er ooit mee gewerkt te hebben). Da’s prima, wanneer je het wantrouwt, of wanneer de TV programma’s u er bang over hebben gemaakt, lees dan niet verder, het is niet voor u, aangezien de wil dan toch ontbreekt om er het nu van in te zien.

Voor alle anderen: wanneer u beslist dit een kans te geven, zijn de komende stappen nodig om hier mee van start te gaan. (Het kost u geen geld, en hetgeen waar u mee experimenteert, blijft van u).

Stap voor stap:

1 — Download the Phoenix Wallet (via https://phoenix.acinq.co/ ) of via de store of shop van uw smartphone.

2- Eens de app geïnstalleerd is, volgt u de instructies (de master key bewaren en een pincode zetten). Dit is normaal in enkele minuten klaar. In de instellingen kan je enkele dingen aanpassen zoals de munt van dollar naar euro zetten bij voorbeeld.

3- In de app kan je op “receive” of “ontvangen” klikken op het hoofdscherm onderaan.
Bij ontvangen kan je kiezen tussen bitcoin adres tonen of lighting adres .
Vermits je eerst bitcoin hierop moet zetten, klik je op bitcoin adres tonen.
Dit adres (of QR code) is een adres.

4- Zorg dat je bitcoin hebt (dit kan voor kleine bedragen, 5 euro of wat dan ook). Om Lightning Netwerk op Bitcoin te testen raad ik sterk aan om zeker niet meer dan 15 euro hier in te stoppen, zodat u wat er ook gebeurt, een veilig gevoel hebt (het is tenslotte een probeersel, …).
U kan dan ook maximaal 15 euro kwijtspelen door een foutje ofzo, al moet je daar al erg je best voor doen :).
Je kan bitcoins kopen, krijgen of er in betaald worden.
Wanneer u online bitcoins wilt kopen, kan dit via plekken als btcdirect.eu of kraken.com — Wellicht is er ook iemand in uw omgeving die een klein bedrag aan bitcoin wil geven om u met dit systeem vertrouwd te maken.
Schrijf het bitcoin bedrag over naar het bitcoin adres dat phoenix wallet je toont (de QR code op je scherm).

5- Vanaf nu, wordt er automatisch een kanaal geopend op een node, en worden de bitcoins klaargemaakt om via het lightning network gebruikt te worden, dit vindt volledig op de achtergrond plaats en daar moet u verder niets voor doen (handig!).

6- Wanneer u wilt proberen om een Lightning betaling te verrichten, kan u dat bij voorbeeld voor 0,01 € (1 eurocent) naar mijn lighting wallet
Deze kan u hier vinden tippin.me/@deadeyes
U kan dat ook doen bij andere lighting test-sites uiteraard, of u kan stickers kopen op de blockstream site met Lightning. https://store.blockstream.com/

Intussen zijn er ook “lightning adresses”, waarmee u nog eenvoudiger een e-mail stijl link krijgt die verwijst naar uw eigen Lighting account; coinos.io is er zo eentje, en daar kan u vanuit zulke LN wallets naar zenden via je usernaam @ coinos.io
Bij voorbeeld: deadeyes@coinos.io (voor mijn eigen LN wallet)
Of naar de betalingspagina linken via coinos.io/deadeyes (in dat geval vervang je m’n naam door de eigen account). Dit is goed beveiligd en heeft zelfs 2FA!
U kan dus uw winkel op deze manier een LN addres geven, waar mensen meteen naar kunnen betalen: winkelNAAM@coinos.io bij voorbeeld.

Een u hier mee vertrouwd bent, kan u ook betalingen ontvangen van klanten met een lighting wallet (ze kunnen dit gratis installeren).

7) U kan eventueel later ook op een professionele manier crypto betalingen aanvaarden, en deze dan op uw SEPA rekening nummer aankrijgen.
Een payment provider als Coingate kan je hier bij helpen (deze zijn ook actief in België)
https://support.coingate.com/en/1/what-does-coingate-do

Nog wat voorbeelden:

https://youtu.be/Cx5PK1H5OR0

Wanneer u een mini betaling wil proberen, hier is m’n spreekwoordelijke pet om mee rond te gaan https://tippin.me/@deadeyes

--

--

deadeyes
deadeyes

Written by deadeyes

Ik schrijf kortverhalen, technische info, verhalen en opinies over economie, maatschappij en leven in Antwerpen.

No responses yet